I ledningssystemets tredje kapitel beskrivs företagsledningens ansvar. Hit hör själva navet i ISO-arbetet ”Ledningens genomgång” där företagsledningen sitter och följer upp företagets miljö- och kvalitetsarbete och avsätter resurser för det fortsatta arbetet.
Ledningen arbetar kontinuerligt med KMA-arbetet inom företaget, men 1 g/år följs arbetet upp på ett mer formellt sätt via ett ledningsmöte (ledningens genomgång). Sammankallande för ledningsarbetet är KMA-samordnare, som även ansvarar för att samla in nödvändig information inför mötet samt för att lämna förslag på förbättringar av verksamhetssystemet.
Vid ledningens genomgång följs agenda angiven på 12.1.1 Agenda ledningens genomgång.
KMA-samordnaren ansvarar för;
För att hitta våra betydande miljöaspekter bedöms alla miljöområden i 12.2.2.1 Att identifiera våra betydande miljöaspekter. Bedömningen utgår från kvantiteten och den miljöpåverkan som området har enligt den rutin som beskrivs i bilaga 12.2.1.1 Att identifiera, bedöma och uppdatera miljörisker. Bedömningen av respektive miljöpåverkan beräknas sedan med kombinationen av kvantitet och risk och resultatet noteras i kolumnen för miljöpåverkan. De miljöområden som bedöms som hög eller mycket hög miljöpåverkan räknas som våra problemområden det vill säga de områden där vi skall prioritera våra insatser.
Dessa miljöaspekter sammanställs i 12.2.2.2 Våra betydande miljöproblem. Där dokumenteras även följande;
Med utgångspunkt från ovanstående tas ställning till hur och om problemet ska styras det vill säga om det skall tas fram något miljömål eller om det räcker med en rutin för att styra upp problemet.
1 ggr/år, eller vid större förändringar av verksamheten, kartlägger KMA-samordnaren vår miljöpåverkan. Detta görs inom följande områden:
Observera att kartläggningen sker med utgångspunkt från föregående år och sammanställs i 12.2.2.1 Att identifiera våra betydande miljöaspekter.
Se 9.6 Mätning av våra betydande miljöaspekter.
Resultatet från kartläggningen av miljöpåverkan, trenderna i miljöpåverkan samt förslag på miljömål och styrning av betydande miljöaspekter rapporteras av KMA-samordnaren vid ledningens genomgång. Ledningen tar sedan eventuellt beslut om åtgärder eller förändringar.
För att säkerställa vårt åtagande om att följa de krav som ställs ut miljö och kvalitetssynpunkt på vår verksamhet och våra produkter, har vi sammanställt ett register över de lagar och andra krav som vi anser är viktiga för vår verksamhet.
KMA-samordnaren ansvarar sedan för att uppdatera registret 1 ggr/år samt för att kommunicera eventuella ändringar med berörd personal. Alla ändringar i nationell eller lokala miljöbestämmelser förs in i lagregistret. Bevakningen sker enligt följande med hjälp av Skorstensfejarnas Riksorganisation.
Uppdatering av nationella miljö- och arbetsmiljöförfattningar samt författningar rörande vårta tjänster, sker via utskick från branschorganisationen samt Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap (MSB).
KMA-samordnaren kontrollerar om det skett några ändringar i de lokala miljöbestämmelserna via kommunens hemsida.
Övriga krav kan komma från branschorganisationer, kunder, standarder, grannar eller liknande. Krav identifieras och eventuella uppdateringar kontrolleras 1 ggr/år, genom hemsidor eller direktkontakt.
Krav från kunder vidare befordras till KMA-samordnaren från den som tar emot kravet. KMA-samordnaren tar sedan ställning till om kravet skall läggas in i registret eller inte.
I samband med uppdateringen skall KMA-samordnaren ta ställning till om lagändringarna omfattar/påverkar verksamheten.
Eventuella ändringar som påverkar verksamheten tas upp vid ledningens genomgång. Där tas även ställning till vilka miljö och arbetsmiljöförfattningar som nya miljöaspekter omfattas av. Företagsledningen beslutar sedan om eventuella åtgärder (t.ex. nya rutiner) för att säkerställa att vi följer lagkraven.
En gång per år skall KMA-samordnaren gå igenom registret över miljölagar och andra krav för att kontrollera att vi följer bestämmelserna. Kontrollen dokumenteras i registret genom att en kommentar + signatur och datum fylls i, i kolumnen för ”Kommentar efterlevnad”.
Resultatet från kontrollen dokumenteras på en kopia av lagstiftningsregistret och rapporteras på nästkommande ledningens genomgång, se redovisande dokument nedan.
När miljömålen tas fram, utgår man ifrån;
Det går också att sätta mål för miljöaspekter som inte identifierats som betydande. Men dessa mål skall inte dominera, dvs majoriteten av miljömålen skall härstamma från de betydande miljöaspekterna.
Tänk på att det skall finnas en röd tråd mellan;
miljöpolicy ↔ miljömål ↔ betydande miljöaspekter
Vid framtagning av kvalitetsmål utgår vi ifrån vad vi har åtagit oss i kvalitetspolicyn. Målen skall vara rimliga och mätbara. Som kvalitetsmål räknas även mål av ekonomisk karaktär. Det skall finnas en röd tråd mellan kvalitetspolicyn och kvalitetsmålen.
För att målen skall nås måste handlingsplaner tas fram. Handlingsplanen skall innehålla;
Målen och handlingsplanen dokumenteras enligt 12.5 Redovisande dokument.
Verksamhetsmålen och handlingsplanerna följs sedan upp vid Ledningens genomgång (se 12.1 Ledningens genomgång).
Skorstensfejarmästarna
Blåportsgatan 7
371 56 Karlskrona
Telefon 010-499 28 00
E-post info@sotarna.com
© Skorstensfejarmästarna Syd AB
Integritetspolicy