KMA-samordnare; Fredrik Adler (Ledningens representant)
Internrevisor: Per-Olof Persson
Ledningen ansvarar för att uppdatera befattningsbeskrivningarna samt för att informera personalen om deras ansvar respektive befogenheter.
Personalens ansvarsområden finns beskrivna i befattningsbeskrivningar.
Uppdatering skall ske när befattningens eller personens ansvarsområden/befogenheter ändras. Vid uppdateringar skall den anställde på aktuell befattning, informeras om förändringarna. Informationen dokumenteras genom att den anställde signerar den uppdaterade befattningsbeskrivningen.
Vid nyanställning skall ansvar och befogenheter för den aktuella befattningen göras klar för den anställda. Detta dokumenteras genom att den anställde signerar sin befattningsbeskrivning.
Vi ställer följande kompetenskrav på vår personal;
Befattning |
Kompetenskrav |
Skorstensfejarmästare |
Teknikerexamen, praktisk verksamhet minst 3 år. Körkort. |
Skorstensfejartekniker |
Teknikerexamen, praktisk verksamhet minst 3 år. Körkort. |
Administratör |
|
KMA-samordnare |
Minst 2 års yrkeserfarenhet från branschen Kunskaper i;
|
Internrevisor |
Minst 2 års yrkeserfarenhet från branschen Kunskaper i;
|
All personal |
Grundläggande utbildning innehållande;
|
Personalens kompetens finns beskriven i Kompetenstabell och respektive befattnings kompetenskrav finns i varje befattningsbeskrivning.
Vid ledningens genomgång utvärderas kompetensbehovet inom företaget med utgångspunkt från kompetenskraven på personalen samt och framtida kompetensbehov inom företaget. Beslutade kompetenshöjande insatser dokumenteras i protokollet från ledningens genomgång.
Obligatorisk utbildning för skorstensfejare samt annan utbildning bekostas av företaget.
Genomförd utbildning utvärderas av Ledningen om den varit tillräcklig. Om så är fallet skall registreras den nya kompetensen i vår kompetensmatris. Denna hanteras enligt 10.6 Redovisande dokument (personal, kompetensutveckling)
Utbildningsintyg förvaras enligt 10.6 Redovisande dokument (personal, kompetensutveckling)
KMA-samordnare ansvarar för introduktion av nyanställda. Vid introduktionen gås bl a följande igenom;
De nyanställda får också en introduktion till Vårt arbetssätt genom att 10.4.1 Introduktion av personal och underentreprenörer överlämnas. Den nyanställda signerar 10.4.1 för att intyga att han/hon tagit del av informationen.
Erfaren skorstensfejare går tillsammans med lärling eller nyanställd till dess skorstensfejarmästare anser att den nyanställde är fullärd.
Följande skyddsutrustning tillhandahålls av Skorstensfejarmästarna Syd AB
Vid utförande av sotningsuppdrag skall skorstensfejaren bära skyddskläder och nödvändig skyddsutrustning.
Sotningspersonalen skall göra en bedömning av tillgänglig stege eller annan väg upp till skorstenen. Det åligger fastighetsägaren att se till att den skyddsutrustning som behövs finns.
Om stege eller dylikt inte bedöms tillförlitlig avbryter skorstensfejaren sitt arbete och informerar fastighetsägaren och arbetsledningen om bristerna. All personal har stopprätt när säkerheten är i fara. Skyddsombudet ska informeras.
Arbetsledningen följer upp detta genom att kontakta fastighetsägaren och informera om att felet åtgärdats innan ny tid för sotning budas.
Bolaget har avtal om företagshälsovård.
Vid hantering av kemiska produkter skall det skydd och den hantering användas som anges på säkerhetsdatabladet.
Om det upptäcks några ”biverkningar” från användningen som inte finns upptagna på säkerhetsdatabladet skall detta anmälas till leverantören (se 11.2 Extern kommunikation)
Skorstensfejarmästarna
Blåportsgatan 7
371 56 Karlskrona
Telefon 010-499 28 00 (07:00-16:00)
E-post info@sotarna.com
© Skorstensfejarmästarna Syd AB
Integritetspolicy