”Schwein gehabt” – ett tyskt uttryck som betyder att man har tur, direkt översatt med ”jag har gris”. Djuret i fråga associeras med tur och lycka i Tyskland och andra mellaneuropeiska länder. Ofta ger man bort en lyckoamulett i form av en marsipangris. Grundorsaken till att grisar anses föra tur med sig är helt enkelt att om man under medeltiden ägde en eller flera grisar var det ett tecken på välstånd. Man behövde inte gå hungrig under vintern. Liksom en god skörd, var en framgångsrik grisavel ett tecken på god tur. Det finns dock ingen bra förklaring varför det bara skulle gälla grisar – kor, får och höns har aldrig visat på tur.
Att sotare för med sig tur har tämligen jordnära orsaker, blev det stopp i skorstenen fick man kalla på sotaren så att man kunde laga mat igen. En ren skorsten var också en förutsättning för att man inte skulle drabbas av skorstensbrand, en nog så vanlig företeelse förr i tiden, lika farlig då som nu. I många länder anses det fortfarande bringa tur med sig att få syn på en sotare. Ännu mer lycka bringar det med sig om du får röra vid en av hans uniformsknappar. Det är därför många sotare i Tyskland saknar knappar i uniformsjackan – de har helt enkelt ramlat bort av alltför mycket trumlande – eller har sotaren givit bort knappar till någon han tycker behöver ha tur.
Det är en gammal tradition att det som händer på Nyårsdagen kommer att få återverkningar under det kommande året, så därför faller det sig naturligt att man kombinerar dessa tre turamuletter – Sotaren, grisen och nyårsdagen. Därför ser man ofta en sotare med en gris på vykort med nyårshälsningar och i många byar i mellaneuropa är det tradition att en sotare tar en spädgris under armen och går ut på gatorna med den. Folk samlas runt sotaren och grisen för att få röra vid sotarens knapp och rycka ett borst från grisen. Detta tillsammans blir en enda stor turkavalkad på gatorna som alla gillar, alla utom grisen då, kanske.