Sotaren och Silverbibeln

Uppdaterad 2022-01-07

Silverbibeln är Sveriges dyrbaraste bokskatt och en av världens mest berömda handskrifter. Det var i början av 500-talet handskriften skevs på det numera utdöda språket gotiska. Det var den gotiske härskaren Theodrik den store som lät nedteckna den i en skrivarverkstad i Ravenna i nuvarande Italien. Den är skriven på tunt purpurfärgat pergament och texten är skriven med guld- och silverbläck. Det är detta silverbläck som givit upphov till namnet ”Silverbibeln”

Frågetecknen och myterna kring den är många och boken finns på Unescos lista över Världsminnen sedan 2011. Det var så klart en katastrof när boken stals den 5 april 1995. Händelsen utspelade sig en vanlig dag i biblioteket Carolina Rediviva i Uppsala med många besökare. Strax efter klockan 13 stormade några personer in i salen där boken fanns, sprutade tårgas i hallen och slog, inför alla besökare, sönder monterglaset. Sedan försvann de iväg med Silverbibelns pärmar och det enda blad som också fanns utställt. En intensiv utredning inleddes för att finna rånarna och media rapporterade flitigt om händelsen.

Fyndet på Ängskärsgatan 3

Några veckor efter stölden skulle sotaren Greger Knutas rensa ventilation på Ängsskärsgatan 2. Det ligger på Gärdet i Stockholm. Han var där tillsammans med en kollega och de började uppe på vinden.

Imkanalerna hade sotluckor på vinden och det var lätt att ta sig fram där. När Greger öppnade en av sotluckorna såg han något vitt som låg gömt därinne.  Han drog fram vad som visade sig vara två vita plastpåsar. Han ropade på sin kollega och de öppnade den ena plastpåsen som han trodde innehöll något skräp som någon hade glömt efter sig.

Något skräp var det inte, tvärtom så drog han fram en burk med tårgas, en bultsax och en klockradio. I den andra påsen hittade dom flera buntar med tusenkronorssedlar och ett fotografi. På fotot kunde man se Silverbibelns pärmar tillsammans med ett exemplar av Dagens Nyheter som var från tidigare i veckan.

Eftersom det hade stått massor i tidningarna om stölden av Silverbibeln så kände dom igen den direkt på fotot. Det började bli frukostdags som de tog med sig påsarna och klättrade på darriga ben ner till gatan och åkte hem till sotarkammaren.

De stannade dock till i en butik på vägen dit och bad affärsbiträdet kolla sedlarna för att se om de var äkta eller inte. Väl på kammaren så lade de upp sedelbuntarna på matbordet inför några kollegor som inte trodde sina ögon. Det var väl bara att ringa polisen som snabbt kom på plats. Greger och hans kollega blev förhörda och fick visa var de hade hittat påsarna. Pengarna visade sig vara förfalskade och spårades senare till en liten källarlokal i Uppsala. Det var 100.000 kr i tusenlappar om de hade varit äkta. Polisen blev inte speciellt glada när de skulle leta fingeravtryck på sedlarna och bara hittade en massa smutsiga sotartummar.

Polisen letade igenom hela fastigheten och det visade sig att en av gärningsmännen bodde in huset och tack vare Gregers och hans kollegas fynd kunde man så småningom hitta pärmarna till Silverbibeln och de två stulna bladen. Man hör ofta att det var Silverbibeln som sotaren hittade i en sotlucka på vinden, men det var ju bara ett foto av den, som så småningom ledde polisen på rätt spår till tjuvarna.


Postadress